Slotetappe Pronkjewailpad Camino Groningen

Pronkjewailpad-route voltooid? Meld u dan via dit online opgaveformulier aan voor de Camino Groningen: de gezamenlijke slotetappe en huldiging. Deze is ieder jaar op de laatste zaterdag voor of precies op 11 november. De wandeling zal in Haren starten en op het Hereplein in Groningen zullen de wandelaars aansluiten bij  de jaarlijkse Sint Martinus Lampionnenoptocht, georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. Samen wordt het laatste stukje van de route naar de Martinikerk gewandeld.

Oorsprong van pelgrims op camino

Camino is het Spaanse woord voor weg of pad. Van oorsprong verwijst de camino naar routes die pelgrims naar de stad Santiago de Compostela in Noord Spanje leiden. Daar zouden de overblijfselen van de heilige Jacobus begraven liggen. De historie gaat uit overlevering terug tot de 9e eeuw. Santiago is ook de Spaanse naam voor Jacobus. Inmiddels bestaat een wijd vertakt netwerk van historische wandelpaden die allen naar de Spaanse stad leiden. Vanuit Nederland, Uithuizen in Groningen start vanaf de kerk Jacobus de Meerdere een van de vele aansluitroutes op de beroemde camino naar Spanje. Pelgrimeren kent in de basis nog altijd religieuze of spirituele motieven. Maar ook belangstelling voor het culturele, sociale en sportieve spelen steeds vaker een rol. De camino kan langer of korter duren, en biedt mogelijkheden met een doel op pad te gaan. Alleen of samen met familie of vriendengroep. Doelen onderweg en in leven daarna, worden niet zelden veranderd na verkregen inzichten.

Pronkjewailpad en pelgimeren in gastvrij Groningen

Het Lange Afstandswandelpad (LAW) Pronkjewailpad is in 2018 ontstaan en vond haar weg langs vele oude Groninger kerken die vaker hun deuren openenen voor bezoekers. Pelgrimeren kan ook in Groningen: dat was en is nog steeds de gedachte. Het Pronkjewailpad evolueerde in de afgelopen jaren waarbij steeds weer nieuwe routes en Groninger thema's het levenslicht zagen. En waarbij wandelaars allerlei bijzonderheden van gastvrij Groningen kunnen ontdekken. Het pad werd in de loop der jaren vervolgd langs kerken, maar ook bijvoorbeeld molens, historische gebouwen, bijzondere landschappen, verhalen, creatieve ondernemers en al wat gastvrij Groningen meer te bieden heeft. Groningen is dé wandelprovincie van Nederland en op deze manier het beste te beleven en ontdekken.

'Delen is het nieuwe hebben' bij campagnebeeld Sint Maarten

Onderweg op het Hereplein in Groningen aangekomen sluiten de wandelaars van de camino Groningen zich aan bij de Sint Martinus optocht en zal gezamenlijk met de kinderen en Sint Maarten te paard naar de Martinikerk worden gewandeld. Sint Maarten is het campagnebeeld van het Pronkjewailpad. Hij deelde zijn mantel met de armen. Symbolisch dragen vele wandelaars van de camino ook een stukje van de mantel aan de rugzak met zich mee. Thema van de Sint Martinusdagen 'Delen is het nieuwe hebben' wordt op deze wijze ook uitgedragen.

Het gebeurt in gastvrij Groningen